Hovězí maso je nejvšestranější druh masa. Získáváme ho z býků, jalovic, krav a volů. Hovězí maso obsahuje mnoho látek důležitých pro lidskou výživu: plnohodnotné bílkoviny, vitamíny (hlavně skupiny B), minerální látky a stopové prvky. Také obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných aminokyselin, které se naše tělo neumí samo vyrobit a musí ho proto přijímat v potravě.
Hovězí maso má červenou až hnědočervenou barvu, je jemné, jednozrnné a prorostlé tuhým, bílým tukem. Nejkvalitnější maso je z mladých kusů do dvou let.
V našem obchodu je k dostání maso pouze z mladých jatečních býků, porážených ve stáří od 22 do 24 měsíců. Dělí se na čtvrtiny, přičemž maso ze zadních čtvrtí, kam patří svíčková, kýta, roštěná a plec, je kvalitnější, než maso z čtvrtí předních, kam zahrnujeme hrudí, žebra, krk, kližku nebo pupek.
Hovězí maso můžeme vařit, dusit, péct, některé dražší části můžeme smažit na steaky.